Az EU új gumiabroncs-címkézési rendszert vezet be

Merkl Imre
Merkl Bt.

Az EU elkötelezte magát az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, hogy 2050-re elérje az éghajlat-semlegességet. E célok megvalósításában a közúti közlekedés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése döntő szerepet játszik. Az üzemanyag-hatékonyabb gumiabroncsok kiválasztása hozzájárulhat a közlekedési kibocsátások csökkentéséhez.

A fogyasztók megalapozott döntéseinek elősegítése érdekében az EU új gumiabroncs-címkézési rendszert vezet be, amely 2021. május 1-jén lép hatályba.

 csütörtök március 4, 2021
 

A címkéknek a későbbiekben a kilométerben kifejezett maximális élettartamra, a kopásra, az újrafutózott abroncsra és a havon és jégen mért tapadásra vonatkozó adatokat is tartalmazniuk kell. A kilométerben kifejezett élettartammal és a kopásállással kapcsolatos információ feltüntetése akkor válik majd kötelezővé, ha megjelennek a megfelelő tesztelési módszerek. A környezetre káros mikro műanyagok jelentős része a gumiabroncsok kopásából származik - állapítja meg az EP közleménye.

Az új címkeszabályok a nehéz gépjárművek úgynevezett C3 abroncsaira is vonatkoznak, amelyek eddig nem tartoztak az unió címkézési szabályainak hatálya alá.

A címkéket a fogyasztók számára jól láthatóan kell elhelyezni mindenhol, ahol gumiabroncsokat árulnak, így az online boltokban is.
A címkéken egyszerűen olvasható QR-kódokat is fel kell tüntetni.
Az EU gumiabroncs címke lehetővé teszi az uniós fogyasztók számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a gumiabroncsok vásárlásakor.
• Ilyen például az üzemanyaghatékonyabb gumiabroncsok mérlegelése, ami mind a végfelhasználók, mind a kereskedelmi felhasználók számára mind a költségek, mind a károsanyag-kibocsátás szempontjából jelentős megtakarításokat eredményezhet.
• A közúti biztonság javul a jobb nedves tapadás révén, miközben a zajszintre vonatkozó információk segítenek csökkenteni a forgalommal összefüggő zajszennyezést.
Az új EU gumiabroncs címke előnyei:
• Alacsonyabb kibocsátások: A CO2 -kibocsátás jelentős csökkentése az éghajlati célok elérésének elősegítése érdekében.
• Megnövelt biztonság: Az új címkék segítenek a jobb nedves tapadással rendelkező abroncsok kiválasztásában.
• Alacsonyabb zajszint: A címkék tartalmazzák az abroncsok külső zajszintjére vonatkozó információkat.
• Megtakarítások a fogyasztóknak: Az alacsonyabb üzemanyag fogyasztás segít a fogyasztóknak a költségek megtakarításában.

Az új EU abroncs címke:

Az új rendelet értelmében a buszok és teherautók gumiabroncsai is a rendelet hatálya alá tartoznak (C1, C2, C3 típusú abroncsok).
Kiegészítő információk (gumiabroncs-azonosító = cikkszám).
• A szabványos címkén kívül lehetőség van a komoly hóviszonyokkal (3P SF) és/vagy jeges körülmények közötti tapadással kapcsolatos ikonok (csak a C gumiabroncsok esetében) elhelyezésére is.
• Zajszintek: Az ABC helyettesíti a hanghullámokat.
• Átsorolás alacsonyabb címkézési osztályokra: D az új E; a D osztály már nem üres (csak a C és C2 típusú gumiabroncsok esetében); F és G összeolvadnak és E lesz belőlük.
• QR-kód tartalmaz minden abroncs típusazonosítót, az EU termék-adatbázisához (EPREL) való hivatkozással.