Milyen gumit válasszak? Hogyan csökkentsem egy jó választással a környezetszennyezést?

Kapus Gergő
Merkl Bt.

Egy átlag autós, hogyan tudja a környezetét óvni, úgy, hogy ezzel még a saját pénztárcáját is kímélje? A vezetési stílusának, az út típusának megfelelő gumi kiválasztásával. A másik oldalról a gyártók is igyekeznek egyre inkább a biztonság és üzemanyag hatékony típusok kifejlesztésével. Van már olyan gyártó, aki ezek mellett hosszan tartó értéket is nyújt. A hosszú időn keresztül használható gumiabroncsokat ritkábban kell lecserélni, ezzel csökkenne a természeti erőforrásokra nehezedő nyomás. Ez egy hatékony lépés lehet a környezetszennyezés mérséklése felé. Emellett pénzt is megtakaríthatna!

 vasárnap december 3, 2017
 

Mit is jelent ez, az új és hosszabb élettartam? Ezek a gumiabroncsok kilométerenként olcsóbban üzemeltethetők, a lecserélés költségei és az üzemanyag-fogyasztás miatt. A gépkocsik üzemanyag-fogyasztásának 20%-áért a gumiabroncsok felelősek. Bizonyos gumiabroncsokkal csökkenthető ez az arány. A jobb gumikkal biztonságosabb is a vezetés – rövidebb fékúton megállhat nedves és száraz úton egyaránt, a kanyarokban jobban ura maradhat a járműnek -. Összességében elmondható, hogy a jobb minőségű gumiabroncs eredményesebb a biztonság, hosszú élettartam és üzemanyag-takarékosság tekintetében.

Ha hosszabban tartó gumiabroncsokat választ – illetve úgy használja a jelenlegi abroncsait, hogy azoknak hosszabb legyen az élettartama – nagy lépést tehet a zöldebb vezetés irányába.

Tippek az abroncskopás csökkentésére:

  • Gumiabroncsai nyomását tartsa mindig az előírt szinten. Érdemes időszakonként ellenőrizni a profilmélységet. Autópályán való használat vagy nagy terhelés esetén ne felejtse ellenőrizni a gumiabroncsok nyomását.
  • Időnként cserélje meg a kerekeket az első és hátsó tengely között az abroncskopás kiegyenlítése érdekében.
  • Esetleg érdemes ellenőriztetni a futóművek beállítását. A rosszul beállított futómű gyorsabb abroncskopást eredményez.
  • Fontos, hogy lengéscsillapítói ne legyenek elöregedettek, mert az is fokozott abroncskopáshoz vezet.
  • Kerülje a kerekek kipörgetését és csúszását, mert az nagymértékben csökkenti a gumit a gumiabroncson!